Kleine oefeningen met grootse impact

Kleine oefeningen met grootse impact

20 april 2018


Ingestuurd door: Désirée Boerema, iDees online

Vorig jaar kwam ik op het punt dat ik keuzes moest maken. Mijn bedrijf liep zo goed, dat ik tijd tekort kwam. Ik vroeg me af wat ik wilde blijven doen, waar ik mee wilde stoppen en waar ik eigenlijk heen wilde. Dit vormde voor mij de aanleiding om, inmiddels een half jaar geleden, deel te nemen aan de opstellingsdag “Inzicht in de Onderstroom m.b.v. organisatie-opstellingen”. Opstellingen zijn een bijzonder fenomeen. Dat wist ik al. Ik heb al verschillende familie-opstellingen mogen bijwonen. Heel bijzonder om te zien hoe dit werkt en hoeveel waardevolle informatie je hier uit kunt halen. Vol nieuwsgierigheid ging ik dan ook de dag tegemoet.

Buiten je comfortzone zit groei

Gedurende de dag hebben we verschillende oefeningen gedaan. Zowel in in groepsverband, waarbij we met elkaar een case gingen uitwerken, als in twee – en drietallen. Sommige oefeningen waren wel spannend, maar het is goed om af en toe uit je comfort-zone te stappen en gewoon te doen. Ik ben de dag ingegaan met het openstaan voor wat komt en deelnemen aan wat aangeboden wordt, om achteraf te beoordelen wat ik er aan zou hebben.

Woorden die richting geven

Aan het eind van de dag kregen we de opdracht om in enkele woorden te beschrijven wat de dag je gebracht had. Ik koos voor de woorden “stap voor stap” en “samen”. Als gedreven persoon ga ik altijd 100% recht op mijn doel af. Ben gewend alleen te “knallen”. Hoppa, gaan met die banaan. Maar die dag heeft me tot het inzicht gebracht dat het niet alleen hoeft; ik mag hulp vragen waar nodig, het is leuker om het samen te doen én samen kom je simpelweg verder omdat twee meer weten dan één. Het hoeft niet allemaal in één keer, het mag stap voor stap. Als je maar stappen begint te zetten komt de volgende vanzelf inzicht en kom je dichter bij je doel.

Mijn bedrijf in 2.0 versie

Inmiddels heb ik helder waar ik energie van krijg. Ik heb net mijn nieuwe website online mét daarbij nieuwe diensten, zodat ik nog meer ga doen waar ik vrolijk van word. Ook is me veel meer helder waar ik heen wil met mijn bedrijf. Op de momenten dat het me allemaal even niet snel genoeg ging dacht ik weer even terug aan de woorden “stap voor stap” en “samen”. Dat geeft me elke keer weer rust en richting. Heel fijn. Zo bijzonder dat zo’n “kleine” oefening zo waardevol kan zijn en blijven.

Waardevolle ervaring

Tijdens de opstellingsdag vond ik het heel mooi om te zien hoe Nicole op een rustige en natuurlijke manier zoveel inzichten kan brengen bij de groep en daarmee ontwikkeling in gang kan zetten. Hoewel ik zelf al een eind op weg was met plannen uitwerken, heeft deze dag me zeker verder geholpen. Zowel in het geven van richting voor mijn bedrijf als in het verrijken van mijn netwerk. Heb je een zakelijk ‘probleem’ of ‘dilemma’, klein of groot van aard en wil je daar graag stappen in maken? Dan zou ik je deze dag zeker aanbevelen. Al is het alleen om eens te proeven aan dit soort opstellingen en oefeningen mee te krijgen waar je thuis mee verder kunt en in vele situaties kunt gebruiken.

Maak een bewuste stap de toekomst in

Een pracht van een oefening als je een nieuwe doel hebt in je werk en dit van jou een veranderde innerlijke houding vraagt, is de tijdlijn-oefening. Dit is ook één van de oefeningen waaraan Désirée refereert. Ik zal hem hieronder beschrijven, hij is handig om hem met minimaal 1 andere persoon te doen, zodat je elkaar er in kunt begeleiden. Dan haal je er meer uit.

Doe de oefening

Je doet deze oefening met je ogen dicht, dus ook daarvoor is een beetje begeleiding wel handig. Neem er rustig de tijd voor. Hoe meer rust je er in bouwt, hoe effectiever deze oefening wordt.

    • Je begint deze oefening op de lijn van het nu. Ervaar hoe het met je is, nu op dit moment, met dit doel voor ogen. Hoe is het in je lijf? Wat voel je? Hoe is het met je denken?
    • Vervolgens loop je met je ogen dicht naar een plek in de toekomst waar je je doel gehaald hebt. Hier stel je opnieuw de vragen: Hoe is het in je lijf? Wat voel je? Hoe is het met je denken? En vervolgens: hoe is het hier anders?
    • Daarna loop je achteruit terug in de tijd voorbij de lijn van het nu, om uit je eigen historie allemaal momenten op te halen waar je iets hebt meegemaakt dat behulpzaam kan zijn aan het bereiken van je doel. Of een moment waarop je een talent, vaardigheid of kwaliteit hebt ontdekt die behulpzaam kan zijn aan het bereiken van je doel. Telkens als je voelt dat het goed is om even stil te staan doe je dat en laat je je verrassen door wat er bij jezelf naar boven komt.
    • Als je voldoende hulpbronnen hebt opgehaald uit je historie beweeg je weer naar de toekomst, naar de plek waar je je doel bereikt had (ongeveer dezelfde plek). Ervaar daar hoe het nu opnieuw anders is. Hoe is het nu, met al die ontdekte hulpbronnen, in je lijf, wat voel je en hoe is je denken?
    • Vervolgens loop je weer achteruit naar de lijn van het nu. Om van daaruit 1 stap de toekomst in te doen en je te beseffen wat dit voor stap zal zijn.

Benieuwd naar jouw ervaring met deze oefening. Heel veel succes en veranderingsplezier gewenst.

Kennismaken met organisatieopstellingen

Desiree was aanwezig bij de dag Inzicht in de Onderstroom m.b.v. organisatieopstellingen. Deze dag is bedoeld om veranderaars meer inzicht te geven in waarom het gaat zoals het gaat in de organisatie en te onderzoeken welke insteek helpend kan zijn voor het verandertraject. Op deze dag is het ook mogelijk om een eigen case aan te leveren. Tevens is het mogelijk om deel te nemen aan De Proeverij Grip op de Onderstroom, een korte inspirerende workshop van 2 uur, waarin we op interactieve manier twee interessante invalshoeken behandelen die jou meer begrip geven voor de onderstroom. Want grip begint bij BEgrip. Klik op onderstaande links voor meer informatie en data.

Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!