Doorbraak bij teamproblemen

teamproblemen
Elk team maakt periodes door waarin het allemaal minder soepel of helemaal niet loopt. Of er is een dringende reden om de zaken binnen het team anders te gaan doen.

Ik begeleid de ontwikkeling die doorgemaakt moet worden met luchtige diepgang en gericht op blijvend resultaat. Waardoor de deelnemers met plezier, samen keihard aan het werk gaan om de zaak weer te laten stromen, er weer samen voor te kunnen gaan. Voor de doelen van de organisatie, én zichzelf

Om te analyseren wat de oorsprong van de problemen is en op welk niveau interventies nodig zijn, maak ik gebruik van het teamdoelmatigheidsmodel en systeemdynamiek. De onderlinge verhoudingen kunnen namelijk op scherp staan doordat niet duidelijk is welk doel het team na moet streven. De meeste mensen die in een onduidelijke omgeving werken, gaan proberen op hun eigen manier grip te krijgen op die omgeving. Iemand die van structuur houdt, gaat proberen zo veel mogelijk structuur aan te brengen. Iemand die graag flexibel om gaat met dingen springt op elk moment van de dag in op wat er dan gebeurt. In de ogen van de structuurliefhebber, loopt de flexibele collega als een kip zonder kop rond. En in de ogen van de flexibele collega doet de structuurliefhebber wel erg rigide. Hierdoor gaan mensen die elkaar juist goed aan kunnen vullen, allergisch op elkaar reageren.

Daarom is het belangrijk om bij teamproblemen elke laag te onderzoeken en vaak ook op elke laag interventies te doen, zodat het team zo effectief en plezierig mogelijk met elkaar kan gaan samenwerken. Om daarmee de taak die het team in de organisatie heeft goed te vervullen.

Ook is het van belang om de historie van het team mee te nemen. Het team kan (aangrijpende) gebeurtenissen hebben meegemaakt, waardoor er gedragspatronen ontwikkeld zijn die in de huidige situatie juist tegenwerken. Door hier samen naar te kijken en bewust en respectvol afscheid te nemen van gedrag dat niet meer past, is een doorbraak mogelijk.

Kijk voor het oplossen van teamproblemen op:

Grip op de Onderstroom

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!