Beweging in de Onderstroom

Minder moeite en meer impact bij verandertrajecten!

Ben je bestuurder, directeur, ondernemer, leidinggevende, projectmanager, organisatieadviseur of HRMer en regelmatig bezig met de puzzels die veranderingen met zich meebrengen? Dan ben je hier aan het goede adres.

Wil je graag:

 • dat je verandertraject soepeler loopt, minder (negatieve) energie kost;IMG_5260
 • dat je meer beweging krijgt in de onderstroom (de emoties, de weerstand en dynamiek);
 • dat je impact toe neemt;
 • en dat ‘ze’ meegaan in de verandering.

Maar in de praktijk blijken verandertrajecten weerbarstig.

Volgens onderzoek behaalt 70% niet de doelen die aan de verandering gesteld waren. Het is de grootste uitdaging om beweging te krijgen in die weerbarstige onderstroom; op de emoties, de weerstand, de dynamiek in de organisatie. En ook om het verandertraject vol te houden in alles wat daaromheen ook nog aandacht vraagt. En laten we vooral het voorbeeldgedrag niet vergeten. En dat terwijl je nu al zo veel ballen in de lucht te houden hebt dat je soms het gevoel hebt het overzicht kwijt te raken.

De meest voorkomende hiaten van veranderaars in de veranderaanpak zijn:

 • ze zijn zich onbewust van de drie interventielagen bij een verandering, waardoor alleen op de bovenstroom gewerkt wordt. En de onderstroom bijna als vanzelf gaat tegenwerken;
 • ze zien actoren over het hoofd die impact hebben op de verandering;
 • ze overschatten hun invloed op de omgeving rond de verandering, waardoor de verandering onvoorspelbaarder loopt dan nodig.

Stel je voor dat je:

 • weet hoe je de volgende stappen in je verandertraject aan moet pakken zodat je met meer zelfvertrouwen aan de slag gaat en vaak ook nog meer plezier en energie in je verandering krijgt;
 • overzicht hebt over het hele veld waarin je verandering zich afspeelt en daardoor weet wat je wel en niet van het verandertraject mag verwachten;
 • bewust om weet te gaan met de drie interventielagen (bovenstroom, onderstroom en jij zelf als veranderaar) van verandering waardoor je grip op de verandering toe neemt en je verandertraject zelfs vleugels kan krijgen.

En dat je verandertraject hierdoor lichter wordt.

Grip op de Onderstroom? Dit is wat ik voor je kan betekenen

Optie 1, Organisatieopstelling € 125

Met enige regelmaat heb ik een dagdeel de ruimte om klanten te helpen meer inzicht te krijgen in de onderstroom met behulp van een organisatieopstelling. Veel veranderaars zijn al bij zo’n opstelling weggegaan met een duidelijk inzicht hoe ze de potentie voor beweging beter aan kunnen boren. Meer informatie over organisatieopstellingen vind je hier.

Kijk voor data en locaties bij de Agenda.
Interesse in een organisatieopstelling voor je eigen organisatie? Beantwoord dan alvast deze vragen hier. Dan neem ik binnenkort contact met je op.

Optie 2, Sparren over veranderen vanaf € 450

In een aantal coachingsgesprekken van 1,5 uur sparren we over de drie interventielagen en zoomen in op die laag waar op dat moment de meeste winst te behalen is.

Ik help je overzicht te krijgen over je verandertraject en spar met je over de volgende stappen in je verandertraject waardoor je meer invloed hebt op de onderstroom.

Waar nodig spiegel ik je op hoe je zelf de verandering stimuleert en frustreert en coach ik je op die aspecten waarin je jezelf en daarmee de verandering saboteert. Hierdoor krijg je als veranderaar meer impact op de verandering.

Het eerste gesprek kost €450. Neem je meteen een strippenkaart van 10 gesprekken dan kost dit €2.200.

Graag spar ik met je over je verandering! Voor een vrijblijvend eerste sparringsgesprek mag je me bellen (06-21553228) of mailen. We plannen dan een half uurtje online waarin je me jouw puzzels kan voorleggen. Ik stel je een paar rake vragen waardoor je zeker een ander perpectief krijgt.

Optie 3, Training Verandermanagement met ons Tribale Brein, €1.050

In deze training leer je op interactieve manier de onderstroom van een organisatie en veranderproces te begrijpen en beïnvloeden. Deze training wordt gegeven in 3 losse dagen.

 • je leert op interactieve wijze modellen waarmee je de betekenis van de onderstroom kunt begrijpen;
 • je oefent met de manier van kijken en benaderen die je nodig hebt om de onderstroom te begrijpen en te beïnvloeden;
 • door aan de slag te gaan met eigen casussen leer je ook zelf interventies ontwikkelen en inzetten die de onderstroom beïnvloeden;
 • en door naar jezelf te kijken en gebruik te maken van elkaar ontdek je jouw sterke kanten als veranderaar en werk je aan je valkuilen.

Daarmee maak je veranderen voor jezelf lichter.

Kijk voor data bij de Agenda of bekijk de informatiepagina over deze training.

Optie 4, Supervisie Groep, €1.000 – €1.800 per maand

In een groep veranderaars van dezelfde organisatie ontrafel je de onderstroom van je organisatie onder leiding van een senior verandermanager. Samen ontwikkel je interventies die ingrijpen op die onderstroom en leer je van elkaar. Zo versterken jullie elkaars impact op de organisatie en de verandering.

Deze groep van 4-7 deelnemers van dezelfde organisatie komen maandelijks bij elkaar. Er wordt voor een half jaar of een jaar een abonnement afgesloten. Hierbij zijn 2 varianten mogelijk:

 • maandelijkse supervisie bijeenkomst van een dagdeel met onbeperkt zaken via de mail voorleggen, €1.000 per maand;
 • maandelijkse supervisie groep van een dagdeel met onbeperkte sparringsmogelijkheden vanaf € 1.800 per maand;

Heb je interesse in een vrijblijvend eerste contact, dan kan je daarvoor hier je gegevens kwijt en dan neem ik binnenkort contact met je op. Ik kan het in zo’n eerste gesprek niet laten om je alvast met een paar rake vragen anders te laten kijken naar je vraagstukken.

 Wat je ook kiest, je krijgt:

 • meer beweging de onderstroom van verandering;
 • meer inzicht in hoe je jezelf als veranderaar kunt versterken;
 • meer overzicht over je verandertraject en het veld waarin je verandering plaats vindt;
 • en met minder moeite meer impact op en meer beweging in je verandertraject.

Wat anderen er over zeggen

Wil je eerst graag weten hoe andere klanten hier over denken, kijk dan bij de Referenties.

Veranderen wordt lichter.

PS: De dag over ‘Grip op de Onderstroom’ werd een tópdag gevonden door de deelnemers aan de Noorderlink Leergang voor Vernieuwend Leiderschap

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!