Aan de slag met Angstcultuur

BOEK OVER HOE JE DIT PRAKTISCH AANPAKT – Een tijdje geleden mocht ik met Sjoerd de Vries een team begeleiden bij een gemeente. Het team had jarenlang gewerkt onder een leidinggevende die steeds tirannieker werd in zijn stijl van leidinggeven. Langzamerhand was er zo een angstcultuur ontstaan bij het team. Als er weer iemand publiekelijk ‘aangepakt’ werd, dook of keek je bij voorkeur weg. Tót het moment dat ze samen op de barricade klommen om de nieuwe gemeentesecretaris duidelijk te maken wat er aan de hand was. Voor het eerst sinds tijden voelden ze weer saamhorigheid.

Dat met het wegsturen van deze leidinggevende de angstcultuur niet weg was, beseften ze toen nog niet. De gemeentesecretaris gelukkig wel.

Angstcultuur aanpakken

Sjoerd en ik hebben het team mogen begeleiden bij het stapje voor stapje uit die angstcultuur komen. Het was voor niemand een makkelijk traject. We zijn aan de slag gegaan met de nodige onbewuste onderstroom en teamgedoe. Maar het heeft er uiteindelijk wel ervoor gezorgd dat het team weer een gezamenlijk fundament kreeg. Hoe we dat gedaan hebben en wat de belangrijkste succesfactoren waren, daarover hebben we een boek geschreven. In dit boek zijn ook de inzichten verwerkt die we opgedaan hebben tijdens onze jarenlange bijdrage aan een promotietraject naar interventies bij trauma’s in organisaties.

Succesfactoren?

Hoe we dat gedaan hebben en wat de belangrijkste succesfactoren waren, daarover hebben we een boek geschreven. Tipje van de sluier? Vertrouwen is dé belangrijkste succesfactor. Hoewel het een hele kunst is om dat met elkaar vorm te geven bij dit soort vraagstukken.

Mijn collega Cécile Oosting schreef het theoriehoofdstuk vanuit de kennis die ze heeft opgedaan tijdens haar promotieonderzoek (destijds) naar interventies bij trauma’s in organisaties. Hinke Vroom was een belangrijke sparringspartner voor ons.

 

Wil je dit boek graag hebben? Vul dan hieronder je gegevens in!

Aan de slag met een Angstcultuur

Vraag het e-book of de hardcopy van het Boek over Teamgedoe direct aan!