Vier de verandering

Vier de verandering

3 maart 2017


Vier de verandering

Een veranderingsproces gaat gepaard met afscheid nemen. Oude patronen moeten plaats maken voor nieuwe patronen. Het is goed om even stil te staan bij wat je “achter gaat laten” en daar bewust afscheid van te nemen, om zo het pad naar de verandering verder vrij te maken.

Net zo belangrijk is het om gedurende het veranderproces de verandering te vieren. Van successen vieren krijgen mensen energie om door te gaan. In deze blog deel ik wat belangrijk is bij het vieren van de verandering, wat het effect er van is en een mooi voorbeeld hoe je dat doet, verandering vieren.

 

Het belang van afscheid nemen

Het was de laatste dag van de opleiding Verandermanagement. De cursisten hadden genoten, een hoop geleerd en mooie stappen gemaakt. Op het programma stond ‘afscheid nemen’. Een zwaar ondergewaardeerd en onderbelicht element bij verandering. Terwijl het een essentieel element is om de verandering vleugels te geven.

Opnieuw werd er op drie lagen tegelijk geleerd:ballonnen

  • kennis: wat is belangrijk bij afscheid nemen;
  • ervaring: een afscheidsritueel voorbereiden en meemaken;
  • ik: wat doet dit met mij en hoe kan ik dat in de praktijk omzetten.

Een goed afscheid bestaat uit twee elementen:

  • vieren wat het je tot nu toe gebracht heeft;
  • loslaten wat je niet meer nodig hebt of wat belemmert om verder te groeien en/of veranderen.

In een eerdere blog schreef ik al over het loslaten en gaf ik tips om te “leren verliezen”. Nu dus meer over het vieren van de verandering. Het vieren van successen creëert een moment waarop je bewust bent wat er al allemaal gebeurt is, wat er allemaal gelukt is, welke stappen er gezet zijn. Door hier de aandacht op te vestigen gaan mensen dit zien. Ze krijgen er energie van, hun geloof dat het gaat lukken, al aan het lukken is, groeit. Dat is precies wat je nodig hebt om door te zetten.

Wat jou een goede veranderaar maakt

Alle deelnemers moesten een presentatie voorbereiden wat de opleiding Verandermanagement hen gebracht had als veranderaar.

  • een presentatie van 3 minuten (door de tijd te beperken zet je mensen er toe aan om het over de kern, de essentie te hebben);
  • de presentatie mocht bij voorkeur geen PowerPoint zijn. Hierbij werden ze uitgedaagd om hun creativiteit te gebruiken, waarvan ze inmiddels wisten dat ze die als veranderaar nodig zouden hebben om de juiste interventies te ontwerpen. Daarnaast is het zien van 13 PowerPoint’s voor het publiek niet vol te houden.

Voorafgaand aan de middag heb ik als hun trainer voor iedereen een A-4tje voorbereid met daarboven de tekst: ‘Wat jou een goede veranderaar maakt’. Hierop ging voor iedereen opgeschreven worden wat hem of haar een goede veranderaar maakt. Vlak voordat de presentaties zouden beginnen heb ik de deelnemers vertelt dat ook de juiste ruimte bijdraagt aan een goed afscheid. We zaten op dat moment in zo’n saai trainingszaaltje in een standaard trainingslocatie.

Feestelijke transformatie

Na een korte brainstorm, over wat er nodig was om de ruimte te transformeren naar een ruimte die geschikt was voor de middag, stoven de deelnemers de zaal uit om van alles te gaan ritselen en regelen. Ze kwamen terug met slingers, ballonnen, kussentjes, bloemen, creatieve confetti en champagne met glazen. Toen konden de presentaties beginnen.

Wat we toen te zien kregen overtrof zelfs mijn verwachtingen. Wie had gedacht dat je wat de opleiding Verandermanagement je heeft gebracht, kunt weergeven in taartversiering, een smoothie of een boeket bloemen?

Positieve etiketten plakkenDe verandering leiderschap

Bij de presentaties had iedereen een vel met etiketten waarop ze twee dingen mochten schrijven die degene die presenteerde een goede veranderaar maakt. Na het applaus van de presentatie ging dit A4tje rond en plakte iedereen daar zijn etiket op met de twee kwaliteiten/talenten. Zonder dat degene die presenteerde zag wat er op stond, werd dit A4tje bij mij ingeleverd.

Nadat de laatste presentatie geweest was, heb ik het woord genomen en voor iedereen een paar mooie anekdotes teruggehaald. Om vervolgens op te noemen wat de kwaliteiten zijn die door iedereen opgeschreven waren. Dit A4tje is als een gevoeld en verdiend diploma in ontvangst genomen.

Na afloop maakten de deelnemers spontaan voor mij ook zo’n A4tje.  Ik voelde me ontzettend blij, gezien en erkend bij de uitreiking van mijn A4tje door mijn deelnemers. Met dit gevoel start ik nu elke nieuwe training op. Mooi voorbeeldje van hoe het vieren van de verandering doorwerkt. Op de foto, bovenaan deze blog, zie je wat ik terugkreeg van de cursisten.

Vier veranderingssuccessen

Wat zijn nou de succesfactoren in het vieren van successen, het vieren van de verandering:

  • er moeite voor moeten doen;
  • er een moment voor creëren;
  • het over de kern hebben;
  • een vorm vinden die past bij, liever nog versterkt, wat er te vieren valt;
  • het persoonlijk maken;
  • de ruimte geschikt maken voor de viering;
  • afsluiten met een hapje, drankje en gezelligheid;
  • iets meegeven waardoor de herinnering makkelijk teruggehaald kan worden.

 

 

Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!