Veranderen is doen en doorzetten

Veranderen is doen en doorzetten

4 december 2015


Hoe lastig het is om de focus te houden op wat er al goed gaat – of waar het al gebeurt – en hoe je dat uit kunt bouwen, bleek laatst toen ik training gaf over verandermanagement aan een groep van 15 veranderaars. Allemaal enthousiaste mensen, met de nodige ervaring met verandering.

Allemaal mensen die er van genieten om in een groep te zitten met mensen die veranderen ook zo leuk vinden. We besteedden een dagdeel aandacht aan Appreciative Inquiry, of op z’n Nederlands: Waarderend onderzoeken. De crux waarom dit een waardevolle manier van werken is hadden ze al vlot te pakken:

  • door de focus te leggen op wat er al goed gaat, creëer je energie voor en geloof in de verandering;
  • door te zien waar het al goed gaat in je organsiatie heb je minder last van het ‘not invented here’ syndroom. Dit wordt makkelijker overgenomen op andere plekken in je organisatie en het is relatief eenvoudig uit te bouwen;
  • door aandacht te geven aan waar het al goed gaat, beweegt de grote middenmoot ook makkeljker die kant op (want de grote middenmoot beweegt zich daarheen, waar jouw aandacht naar toe gaat). Je vergroot daarmee het tempo van de verandering;
  • je verbindt de visie/de koers met verandering van onderaf.

Maar toen gingen we oefenen! En al vlot kwamen deze verandermanagers tot de conclusie dat je, voor dat je het in de gaten hebt al weer aan het graven bent naar wat er nog niet klopt, wat er belemmert. Daarmee ervoeren ze aan den lijve dat het veranderen zelf nog een hele uitdaging is; doen en doorzetten. Zelfs als je al het nut er van inziet, weet wat je moet doen en veranderingsgezind bent!

Daarom in twee oefeningen en een boeiend filmpje over kijken waar de verandering al gaande is, voordat jij doorhad dat het er aan zat te komen.

Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!