De verandering is er al voordat je hem ziet

De verandering is er al voordat je hem ziet

4 december 2015


Deze blog gaat over gouden regel 3 voor duurzame verandering. En begint met een uitspraak van Jaap Peters: “De verandering is er al voordat je hem ziet”. Hij weet vaak met van die heerlijke pakkende zinnen een essentie van verandering te pakken die raakt. En dit is er eentje die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien in organisaties. Want wat zijn we goed getraind op zien wat er nog niet goed is. Vanaf dat we 4 jaar zijn en naar school gaan wordt deze manier van kijken ingetraind.

Graag geef ik je twee oefeningen om anders te kijken in je organisatie. Oefeningen die je helpen om te zien waar de verandering al gaande is. Want als het al bezig is, wordt het makkelijker voor jou als veranderaar. Ter ondersteuning ook een filmpje over de essentie van Appreciatie Inquiry, een essentieel andere veranderaanpak dan gebruikelijk. Met veel meer focus op waar het al goed gaat en hoe je dat uit kunt bouwen. Maar ook een waarschuwing in de vorm van een anekdote over enthousiaste verandermanagers die deze aanpak aan het oefenen waren en al snel weer in hun eigen patronen vastliepen. Ik wens je veel plezier met het experimenteren met deze benaderingen voor lichter veranderen.

Twee oefeningen voor verandering

Oefen met zien waar de verandering al gaande is:

Oefening 1
Ga eens kijken op plekken in je organisatie waar mensen voortdurend contact hebben met de buitenwereld. Want die hebben de verandering om de organisatie heen veel sneller in de gaten dan dat de directie dit vaak heeft. En ze hebben er vaak ook al eerste oplossingen voor gevonden, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Vraag naar wat er de afgelopen tijd langzamerhand anders is geworden in hun contacten met de buitenwereld. Hoe bijvoorbeeld klanten of leveranciers anders doen, andere vragen stellen, andere dingen belangrijk(er) vinden en wat ze daardoor de afgelopen tijd in hun werk anders zijn gaan doen.

Oefening 2
Luister eens nieuwsgierig naar de positieve dwarskijkers of creatievelingen in je organisatie. Welke veranderingen zien zij aankomen? Wat houdt hen bezig? Hoe werken ze?

Mooi filmpje
Hierbij een video (3,5 min) dat mooi kort de why, what en how weergeeft van Appreciative Inquiry.


Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!