Nicole met Flow & Go naar Afrika 2016

Nicole met Flow & Go naar Afrika 2016

21 maart 2016


Deze blog is geheel gewijd aan het project dat ik deze april met mijn collega’s van de Flow&Go foundation mag gaan doen in Zambia en Namibië. Tegelijk biedt het ook inspiratie uit Afrika over lichter veranderen. In 2014 ben ik voor het eerst met mijn collega’s van de Flow&Go Foundation aan het werk geweest in Afrika.

Wat een warme en tegelijk mindblowing ervaring was dat! Ik ben flink tegen een aantal Nederlandse cultuurpatronen aangelopen. Wat kunnen we hier nog een hoop leren van hoe ze daar met teleurstellingen om gaan! Over lichter veranderen – of misschien wel lichter leven -gesproken.

Een voorbeeld: 
We mochten er een driedaags seminar verzorgen voor de theologieprofessor van de University of the Free State. Toen we aankwamen in Afrika, bleken er nog geen deelnemers te zijn voor het seminar dat de week er op zou plaatsvinden. We hadden van alles aangeleverd over het programma. Maar niets hiervan was op internet terug te vinden. Ook niet over dat mensen zich aan konden melden. Blijkt alles daar met Whatsapp te gaan!

Op de eerste dag van de conferentie waren er 70 deelnemers. Omdat ze uitgenodigd waren door de theologieprofessor waren zij in de veronderstelling dat het over de bijbel zou gaan. En wij maar denken dat ze geïnformeerd zouden zijn door de professor over de inhoud van het seminar. Toen bleek dat het niet over de bijbel zou gaan, gingen ze niet – zoals wij in Nederland zouden doen – met hun armen over elkaar zitten bokken. Ze namen de tijd om er achter te komen wat onze bedoelingen waren en wat hen dat zou kunnen brengen. Dit vragenspel werd gevoerd door de aanwezige chiefs en een zus van de chief, vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel voor het welzijn van hun stammen.

Toen deze mensen zich konden verbinden met de bedoelingen, kregen we de ruimte om aan de slag te gaan en was het een gezamenlijke gebeurtenis geworden. Als je in Nederland een seminar geeft en de inhoud voldoet niet aan de verwachtingen waar mensen mee gekomen zijn, worden ze teleurgesteld, boos, trekken zich terug en gaan vaak in de pauze weg. Zo doen wij dat. En wat zouden we mooie onverwachtse dingen kunnen beleven als we het meer zouden doen zoals zij in Afrika hier mee om gaan.

Lees ook: Afrika inspireert om lichter naar obstakels te kijken

 

Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!