Leren van Veranderkracht in Afrika

Leren van Veranderkracht in Afrika

14 juni 2016


Op een ochtend werden we meegenomen langs een aantal projecten van Imago Dei, de organisatie waar we in Windhoek, Namibië voor aan het werk waren. Projecten in Katatura, de township. Katatura betekent letterlijk ‘de plek waar je niet wilt zijn’. Voel maar eens na wat het betekent om ergens te wonen met zo’n naam….

Leren van Veranderkracht in Afrika

Hier zie je het klassieke beeld van zo’n township, visueel gezien dan. Want de verhalen waarmee we een township associëren klopten hier voor geen meter. Wat wel klopte; moeilijke omstandigheden. En tegelijk: we hebben ons geen moment bedreigd gevoeld en veel vrolijke krachtige mensen gezien die trots waren op wat ze bereikt hebben.  Een project wil ik met je delen, omdat hier zo veel lessen in zitten over veranderkracht: een kinderopvang geleid door twee pastors.

Wat je zag was een ruimte die met hulp van de kerk neergezet was van ongeveer 3 bij 5 meter, ongeveer 30 kinderen die er rond liepen, een plek waar van afvalhout stoeltjes gemaakt werden en twee trotse mensen. De ruimte werd afwisselend gebruikt als school, eetzaal en opvang. Vandaag was het rustig want de school had vakantie. Normaal liepen er 200 (!) kinderen rond.

De pastor had de afgelopen weken met zijn eigen handen in de rotsachtige grond een groot gat gegraven om er latrines van te maken. Ik vroeg hem hoe hij begonnen was. Zijn antwoord: ‘met niets’. Wat waar was, en ook weer niet. Ik vroeg hem daarom of hij niet met een droom begonnen was? Zijn gezicht lichtte op en hij beaamde dit.

Wat hij voor ogen had gezien was een plek waar kinderen van verschillende stammen opgevangen werden en tolerant leerden samenwerken. Waar ze te eten kregen (ook altijd een probleem in een township) en enig onderwijs. Waardoor de ouders (vaak alleen een moeder) ook makkelijker hun tijd konden besteden aan werken en geld verdienen. Met deze droom voor ogen begon hij kansen te zien om hem te realiseren. Een van die kansen was Imago Dei die hem hielp aan een ruimte voor de opvang.

Leren van Veranderkracht in Afrika 1Dit zag je ook terug in hoe hij bezig was om de kinderen nuttige vaardigheden te leren en zijn creativiteit om dit met beperkte middelen te doen. Ze maakten bijvoorbeeld stoelen van afvalhout. We lieten hem een foto zien van lekker zittende stoelen die van banden gemaakt waren. Hij was zeer geïnteresseerd in hoe die stoelen in elkaar zaten en je merkte dat hij hier direct kansen in zag.

Nog nagenietend van deze ontmoeting deel ik hieronder graag de lessen die ik hieruit haalde over Veranderkracht:

  • Een droom voor ogen, waar je in gelooft en die je heel graag wilt realiseren
  • kansen zien en grijpen
  • doorzetten

En dan kun je uit letterlijk niets stap voor stap iets opbouwen.

 

Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!