Leren van indrukwekkende Veranderkracht in Afrika

14 juni 2016


Leren van indrukwekkende Veranderkracht in Afrika

Samen met mijn collega’s van de Flow&Go-Foundation was ik afgelopen april in Afrika uitgenodigd om daar mee te werken aan twee projecten (meer daarover kun je lezen op de site van de Flow&Go-Foundation). We hebben daar prachtige dingen mogen doen en veel beleefd. En ik ben er onder de indruk geraakt van de Veranderkracht van de mensen. Vanuit letterlijk niets en een droom waar ze in geloven, bouwen ze iets op.

In deze blog tips en oefeningen om veranderen lichter te maken, een verhaal over Afrikaanse Veranderkracht en wat wij daarvan kunnen leren. Ook geef ik je een oefening waarmee je aan den lijve de kracht van een doel kunt ervaren. Daarnaast nog een verhaal over een systemische analyse die we voor een Ghanese vrouw mochten doen over oudere kinderen in een weeshuis, met een filmpje over wat het haar heeft opgeleverd.

Systemische analyses (ook wel organisatieopstellingen) zijn een snelle en intense manier om inzicht te krijgen in de dynamieken van een organisatiesysteem. Opstellingen laten zien wat er in de onderstroom in een bedrijf speelt, hoe de verhoudingen tussen afdelingen zijn of tussen verschillende managementlagen, hoe de verhoudingen tussen bedrijf, producten, klanten en visies liggen en vooral, wat er aan mogelijk nog niet benut potentieel in het systeem aanwezig is.

Dit soort inzichten helpen je veranderen lichter te maken, omdat je precies weet waar je je energie in moet steken, zoals ook deze krachtige Ghanese dame vertelt in haar filmpje.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het anders analyseren van een vraagstuk rond verandering in je organisatie, kijk dan in de agenda

Flow&Go!

Nicole van der Ouw

“Nicole Verlicht Veranderen”

Op een ochtend werden we meegenomen langs een aantal projecten van Imago Dei, de organisatie waar we in Windhoek, Namibië voor aan het werk waren. Projecten in Katatura, de township. Katatura betekent letterlijk ‘de plek waar je niet wilt zijn’. Voel maar eens na wat het betekent om ergens te wonen met zo’n naam….

Leren van Veranderkracht in Afrika

Hier zie je het klassieke beeld van zo’n township, visueel gezien dan. Want de verhalen waarmee we een township associëren klopten hier voor geen meter. Wat wel klopte; moeilijke omstandigheden. En tegelijk: we hebben ons geen moment bedreigd gevoeld en veel vrolijke krachtige mensen gezien die trots waren op wat ze bereikt hebben.  Een project wil ik met je delen, omdat hier zo veel lessen in zitten over veranderkracht: een kinderopvang geleid door twee pastors.

Wat je zag was een ruimte die met hulp van de kerk neergezet was van ongeveer 3 bij 5 meter, ongeveer 30 kinderen die er rond liepen, een plek waar van afvalhout stoeltjes gemaakt werden en twee trotse mensen. De ruimte werd afwisselend gebruikt als school, eetzaal en opvang. Vandaag was het rustig want de school had vakantie. Normaal liepen er 200 (!) kinderen rond.

De pastor had de afgelopen weken met zijn eigen handen in de rotsachtige grond een groot gat gegraven om er latrines van te maken. Ik vroeg hem hoe hij begonnen was. Zijn antwoord: ‘met niets’. Wat waar was, en ook weer niet. Ik vroeg hem daarom of hij niet met een droom begonnen was? Zijn gezicht lichtte op en hij beaamde dit.

Wat hij voor ogen had gezien was een plek waar kinderen van verschillende stammen opgevangen werden en tolerant leerden samenwerken. Waar ze te eten kregen (ook altijd een probleem in een township) en enig onderwijs. Waardoor de ouders (vaak alleen een moeder) ook makkelijker hun tijd konden besteden aan werken en geld verdienen. Met deze droom voor ogen begon hij kansen te zien om hem te realiseren. Een van die kansen was Imago Dei die hem hielp aan een ruimte voor de opvang.

Leren van Veranderkracht in Afrika 1Dit zag je ook terug in hoe hij bezig was om de kinderen nuttige vaardigheden te leren en zijn creativiteit om dit met beperkte middelen te doen. Ze maakten bijvoorbeeld stoelen van afvalhout. We lieten hem een foto zien van lekker zittende stoelen die van banden gemaakt waren. Hij was zeer geïnteresseerd in hoe die stoelen in elkaar zaten en je merkte dat hij hier direct kansen in zag.

Nog nagenietend van deze ontmoeting deel ik hieronder graag de lessen die ik hieruit haalde over Veranderkracht:

  • Een droom voor ogen, waar je in gelooft en die je heel graag wilt realiseren
  • kansen zien en grijpen
  • doorzetten

En dan kun je uit letterlijk niets stap voor stap iets opbouwen.

Een doel geeft kracht

Een oefening om aan den lijve de kracht van een doel te ervaren.

Een doel geeft krachtSteek je arm recht uit (horizontaal) en hou hem sterk. Vraag iemand anders om er aan te gaan hangen en zo te testen hoeveel kracht er nodig is om je arm naar beneden te krijgen. Zorg ervoor dat je je arm zo goed mogelijk en zo lang mogelijk horizontaal houdt tegen de kracht van de ander in. Wissel kort je ervaring uit.

Nu doe je fysiek precies hetzelfde, je steekt je arm horizontaal uit. Maar deze keer wijs je met je vinger naar een plek in de ruimte waar je heel graag heen wilt (bv een plek buiten; dan wijs je door het raam daar naartoe). Je richt al je verlangen via je vinger op die plek. Je bent volledig gefocust via je vinger op die plek waar je graag naar toe wilt. Op dat moment gaat de ander opnieuw aan je arm hangen en jij blijft met je vinger en je verlangen gefocust op die plek waar je graag heen wilt. Wissel kort de ervaring uit.

Om de essentie vast te verklappen: waarschijnlijk kost het jou in de tweede versie minder moeite om je arm recht te houden en de ander juist meer om hem naar beneden te krijgen. Oftewel: als je een doel hebt waar je vanuit verlangen heen wilt, is het veel makkelijker om met de hobbels en bobbels onderweg om te gaan.

 

Effectieve systemische analyse

Onderstaande video is van Amina Sammo, een krachtige dame uit Ghana. We mochten voor haar een opstelling begeleiden over haar droom om iets te doen voor oudere weeskinderen, maar ze wist niet goed hoe ze dat aan moest pakken. In de video vertelt ze wat de opstelling haar heeft opgeleverd.

Creatief Verandermanagement
IMG_5007
Nicole van der Ouw

Nicole heeft als missie om veranderaars te helpen het veranderen lichter te maken. Ze heeft in haar 20 jaar werken in en met veranderprocessen in binnen en buitenland een schat aan interventies ontdekt en ontwikkeld om tot doorbraken te komen in processen van verandering die vaak zo weerbarstig gevonden worden. Nicole Verlicht Veranderen.

Over Nicole | Werkwijze | Diensten | Agenda | Opdrachtgevers | Contact

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!