Changemirror: petrischaaltjes en betekeniswolken, over wat er nou echt gebeurt rond verandering

Changemirror: petrischaaltjes en betekeniswolken, over wat er nou echt gebeurt rond verandering

13 november 2019


Thijs Homan & de Changemirror
Na het bijwonen van een lezing van Thijs Homan in het Change expertise netwerk van Hollandse Nieuwe, ging ik op bezoek bij hem om meer te weten te komen over de Changemirror. Hiermee brengt hij in beeld hoe de sociale netwerken in de organisatie in elkaar zitten (of in zijn taal ‘wie het met wie doet’). Je haalt er mee boven water wat de betekenis is die mensen nou écht geven aan de thema’s die voor de organisatie (of henzelf) interessant zijn, in plaats van de sociaal wenselijke tekst(en) die je als leidinggevende of veranderaar normaal gesproken te horen krijgt.

Petrischaaltjes & betekeniswolk
Hoe wordt er nou écht over gepraat bij het koffieapparaat, op de gangen of in Whatsapp? Welke betekenis geven de mensen aan de diverse gebeurtenissen? In welke groepjes (die door Homan petrischaaltjes worden genoemd) hebben ze het daar over? Hoeveel petrischaaltjes geven dezelfde betekenis aan gebeurtenissen en vormen daarmee een betekeniswolk? Betekeniswolken zijn betekenissen, meningen, ideeën, gevoelens en beelden die leven bij grotere groepen mensen in de organisatie. Homan heeft een heel goed doordachte maar eigenlijk briljant eenvoudige tool ontwikkeld om dat boven water te trekken: De Changemirror.

De kracht zit in de combinatie van de tool én het proces er omheen. Het proces er omheen zorgt er namelijk voor dat de leiding voorbereid is om te ‘accepteren’ en te acteren met wat er uit de Changemirror gaat komen. De organisatie wordt ook betrokken bij de voorbereidingen. En bovenal is de terugkoppeling bijzonder, die is aan iedereen tegelijk. Niet eerst het management informeren.

Verwachting & realiteit
Eigenlijk dacht ik van tevoren dat de Changemirror vergelijkbare dingen boven water kan trekken als dat je met een organisatieopstelling kan. Maar dan op een totaal andere manier. Ik vermoed dat dat deels klopt, maar ik weet er nog te weinig van. De kracht én het verschil zit hem wel in de hoeveelheid mensen van de organisatie die hierin betrokken zijn, zoveel mogelijk mensen voor een zo goed mogelijk effect bij een Changemirror-traject.

Tot Slot
Ik heb ervan genoten hoe Thijs Homan 2 uur lang bevlogen hierover kan vertellen aan de keukentafel terwijl een onopgevoede logeerhond ondertussen allerlei ondeugende dingen uitspookte. Vooral zijn zelfspot en beeldende taalgebruik rond wat er nou écht gebeurd in organisaties rond verandering zijn zeer treffend.

Sowieso een superinteressante vraag natuurlijk voor doorgewinterde veranderaars, wat gebeurt er nou écht rond verandering. Spoileralert: je invloed is minimaal! Heerlijk verfrissend tussen al die boekenschrijvers die beweren het gouden ei gevonden te hebben.

Ik ben fan geloof ik.

Hoewel die betekenis natuurlijk kan veranderen.

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!