Samen Puzzelen: de uitdaging van bedrijfsdynamiek?

Samen Puzzelen: de uitdaging van bedrijfsdynamiek?

11 oktober 2019


Voor de zomer had ik de volgende vraag van een klant: ik ben gestart met een klus waar van alles speelt. Ik vind het doel ervan super en heb me er dan ook met hart en ziel in gestort. Maar het lijkt haast niet te bewegen. Waar zit de potentie om ons meer op het doel te richten dan op alle machtsperikelen? Want nu lijkt ons dat bijna helemaal op te slokken.

Ken je dat, dat de dynamiek (of de cultuur) zo zuigt dat je haast, zonder dat je het door hebt, hierin mee gaat doen en uit het oog lijkt te verliezen waarvoor je er eigenlijk aan begonnen was?

Dat zijn voor mij interessante puzzels. Graag puzzel ik met je mee om een ingang te vinden waar het weer mag gaan stromen. Meestal puzzelen we met behulp van opstellingen omdat je daar zó mooi mee helder kan krijgen waar de potentie voor beweging zit.

De klant met bovenstaande vraag mailde me de volgende dag:

“Nicole, wat rijd ik met een fijn gevoel weg!
Ik wil je ontzettend bedanken dat ik juist vandaag kon langskomen, zo vlak voor de vakanties van ons beiden. En ik wil je bedanken voor de zeer verhelderende manier van puzzelen en sparren! Wat prachtig en magisch om te mogen ervaren hoe dit naar boven komt en wat voor helderheid, licht & lucht dit geeft. ”

Altijd leuk om precies datgene terug te krijgen wat ik graag voor veranderaars beteken!

Laatst zat ik zelf in zo’n klus. Als ik me er helemaal mee verbond, voelde ik dat ik meegezogen werd in de dynamiek en er dus mee ging doen. Terwijl de opdracht juist was om te helpen deze dynamiek te doorbreken. Als ik afstand hield om zo te doorzien wat er aan de hand was, kreeg ik te weinig verbinding met het team om er mee aan de slag te kunnen.

Snappen wat er aan de hand is en er mee werken zijn duidelijk twee verschillende dingen, heb ik hier weer ontdekt. Vaak probeer ik met één voet in de rivier van de dynamiek te staan en met één voet op het droge. Zodat je van beide werelden mee kunt nemen.

Achteraf gezien werd ik zelf geraakt in oude patronen:

  • Niet goed genoeg zijn en dan heel hard gaan werken om wel goed genoeg te zijn
  • De wijste willen zijn, waardoor ik in mijn hoofd ging zitten en de verbinding verloor

En nog verder achteraf gezien was dit fantastische informatie over de patronen in dit team, want ik werd hier niet voor niets in geraakt. Dus meegezogen raken levert ook wat op. Ik heb het hier alleen niet aangedurfd om het zo te gebruiken.

Dat maakt me weer bescheiden. Ik ben ook maar een mens.

 

Kijk hier voor meer informatie over de Training Verandermanagement met ons Tribale Brein.

Een half uurtje gratis sparren over veranderen? Met een paar rake vragen ga je gegarandeerd anders kijken.

Vul onderstaande gegevens in, dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken:

Aan de slag met een Angstcultuur

NU BESCHIKBAAR – download of bestel het boek en ga aan de slag met een Angstcultuur!

Klik hier!